Головна » Статті » Види грибів |
У категорії матеріалів: 13 Показано матеріалів: 1-10 |
Сторінки: 1 2 » |
Сортувати за: Даті · Назві · Рейтингу · Коментарям · Переглядам
Синюк, дубовик, синець![]() |
Печериця луговий, степовий, звичайний, шампіньон![]()
Опис: Капелюшок
діаметром 3-12 см, товсто-м’ясистий, спочатку із глибоко загнутим
усередину краєм, потім опукло-розпростертий з опуклим центром, білий
або білувато-рожевий, іноді світло-жовтувато або буро-коричнюватий,
глинясто-жовтий, шовковисто-волокнистий, сухий, іноді в центрі з
маленькими лусочками або з розтрісканими лусочками, зрідка із залишками
покривала. Пластинки вільні, тонкі, часті, з рівним краєм, спочатку
білуваті, потім рожеві, сірувато-рожеві, сірувато-фіолетові й, нарешті,
темно-коричневі або майже чорні з фіолетовим відтінком, легко
відокремлюються від м'якоті капелюшка. Ніжка коротше діаметра
капелюшка, циліндрична або звужена до основи, іноді розширена, біла,
гладка, волокниста, з тонким зникаючим кільцем. М'якоть біла, на зрізі
кольору не міняє або злегка червоніє.
|
Сироїжка їстівна, харчова![]()
Опис: Капелюшок
діаметром 4-10 см, щільно – м’ясистаий, напівсферичний, пласко-опуклий
або розпростертий, з хвилясто-вигнутим, нерідко піднятим краєм,
зморшкувато-горбкуватий, з відстаючою шкірочкою; у забарвленні
переважають різні відтінки червоного, що переходить у коричневий,
рожевий, ліловий, навіть у зеленувато-коричневий. Пластинки білі, ледве
жовтуваті, виступають з-під капелюшка. Ніжка 3-4 х 2-3 см, до основи
часто звужена, гладка або злегка повздошно-зморшкувата, суцільна, біла,
біля землі іноді з іржавими плямами. М'якоть добре розвинена, біла, із
солодким смаком і без особливого запаху.
|
Зеленка, зеленушка, рядовка зелена![]() |
Польський гриб![]()
Опис: Капелюшок
діаметром 4-15 см, напівсферичний, подушко видно - опуклий, потім
плоский, спочатку з підігнутим, пізніше з опущеним волокнистим краєм,
сухий, у вологу погоду злегка клейкий, у молодих екземплярів з матовою
замшевою поверхнею, у старих і при висиханні блискучий, від
каштаново-коричневого до червоно-коричневого. Шкірочка не знімається.
Гіменофор у більшості прирослий; пори кутасті, дрібні, від блідо-жовтих
до жовто-зеленуватих, у старих грибів з маслиновим відтінком; при
натисканні вони здобувають синювато-зеленуватий, а потім
бурувато-коричнюватий колір. Ніжка 4-12 х 1-3 см, циліндрична, іноді
звужена або злегка роздута до основи, волокниста або гладка, іноді
волокниста з тонкими лусочками, світло-коричнева, вгорі й у основи
більш світла, при натисканні синіє, потім буріє. М'якоть білувата,
пізніше блідо-жовтувата, на розрізі синіюча, що потім буріє; із
приємним запахом і смаком.
|
Краснюк, красноголовець, осиновик, красноголовик![]()
Опис: Капелюшок
діаметром 4-20 см, товсто-м’ясистий, напівкулястий, згодом
опукло-розпростертий, з підігнутим, а пізніше опущеним тонким краєм,
трохи бархатистий або голий, сухий, рідше злегка вологий. Колір
міняється від світлого до темно- або оранжево-червоного, з віком
вицвітають. Гіменофор вільний; пори округлі, дрібні, грязно-білі або
сірувато-буруваті. Ніжка 6-20 х 1,8-4,5 см, циліндрична або до основи
рівномірно розширюється, суцільна, біла, з білуватими, а потім з
темно-бурими лусочками. М'якоть щільна, біла, при розрізуванні стає в
лілувато-рожевого кольору, але згодом стає сірувато-бурою або чорної.
Росте Росте в осичняках і березняках, соснових й ялинових лісах, на узліссях, галявинах, серед вересу. Плодоношення Плодові тіла утворить у травні - жовтні. |
Бабка, підберезник, березовик, обабок![]()
Опис: Капелюшок
діаметром 3-20 см, спочатку напівсферичний, потім опукло-розпростертий,
з тупим краєм, гладкий, голий, сухий. Його колір мінливий:
білувато-сірий, сірувато-коричневий, іноді темно-коричневий,
жовтувато-бурий або темно-бурий. Гіменофор виїмчастий або майже
вільний, легко відокремлюється від м'якоті; пори дрібні, округлі,
білуваті, згодом сіруваті, маслиново-сірі. Ніжка 3-17 х 1-3 см,
циліндрична або розширюється до основи, щільна, білувата,
темно-волокниста, густо покрита темними лусочками. М'якоть біла, іноді
сірувато - біла, при розрізуванні майже не змінюється, іноді злегка
рожевіє й темніє, особливого запаху й смаку не має. |
Опеньок дійсний, осінній![]()
Опис: Капелюшок
діаметром 2-12 см, тонком’ясистий, спочатку напівсферичний, потім
пласко-розпростертий, іноді в центрі з горбком, а в зрілих грибів з
рівним краєм, бурувато-жовтий, жовтувато-коричнювато-сіруватий,
оливковий або рудувато-коричневий, лускатий. Шкірочка знімається.
Пластинки прирослі або злегка спадають, часті, тонкі, жовтувато-білі, з
віком покриваються буруватими плямами. Ніжка 5-12 х 0,4-1,2 см,
циліндрична або злегка стовщена до підстави, щільна, волокниста, угорі
світла, до основи коричнювато-бурувата, з білуватим кільцем, яке з
віком зникає. М'якоть м'яка, пухка, білувата, із приємним запахом.
Паразитний гриб. Вражає багато деревних порід, особливо ялину, дуб,
сосну. |
Маслюк звичайний, пізній![]()
Опис: Капелюшок
діаметром 3-12 см, напівсферичний, потім опуклий або плаский, голий,
клейкий, каштановий або жовтувато-коричневий; шкірочка легко
знімається. Гіменофор прирослий; пори кутасто-округлі, дрібні,
білуваті, з віком жовтіють. Ніжка 3-12 х 1-2,5 см, циліндрична,
суцільна, гладка, вище кільця біла, нижче волокниста, жовтувата або
коричнева. Кільце клапте-плінчате, біле, згодом коричнювате, іноді з
лілуватим відтінком, що зникає в старих грибів. М'якоть водяниста,
біла, з віком жовтіє, під шкірочкою більше темна, при розрізуванні
кольору не міняє, із фруктовим запахом. |
Маслюк зернистий, літній![]()
Опис: Капелюшок
діаметром 3-10 см, у молодих грибів напівсферичний, опуклий, у зрілих -
більше плаский, гладкий, слизовий, при висиханні блискучий,
жовтувато-коричневий, рудувато-коричневий, каштановий, буро-жовтий,
буро-охряний, зі шкірочкою, що знімається. Гіменофор з коротких
трубочок, прирісший, що іноді злегка опускається; пори опукло-кутасті,
дрібні, жовтуваті, у вологу погоду виділяють краплі рідини. Ніжка 4-8 х
1-2 см, суцільна, зерниста, без кільця, жовтувато-білувата, з віком
темніє. М'якоть щільна, білувато-жовта, при розрізуванні кольору не
міняє, із приємним запахом і смаком. |
1-10 11-13