Головна » Статті » Види грибів

У категорії матеріалів: 13
Показано матеріалів: 1-10
Сторінки: 1 2 »

Сортувати за: Даті · Назві · Рейтингу · Коментарям · Переглядам

Синюк, дубовик, синець

      Опис: Капелюшок діаметром 4-20 см, товсто-м’ясистий, напівсферичний, з віком опукло- або подушко видно - розпростертий, бархатистий, потім голий, сухий або з невеликою кількістю слизу, маслиново-коричневий, жовто-коричневий до темно-бурого, іноді по площі із червонясто-жовтогарячим відтінком, при натисненні синіє. Гіменофор майже вільний, колір трубочок від жовтого до маслинового. Пори цегляно-червоні, пурпурно-коричневі, пурпурно-маслинові, при дотику синіють. Ніжка 4-15 х 2-7 см, у основи стовщена, біля землі темно-червона, по середині червона, вгорі жовтою, покритою темною червоною сіткою, яка добре помітна на жовтому фоні. М'якоть жовта, над гіменофором й у основи ніжки червонувата, на зламі швидко синіє, згодом зеленіє, із приємним запахом.
Види грибів | Переглядів: 2616 | Додав: admin | Дата: 12.09.2011 | Коментарі (0)

Печериця луговий, степовий, звичайний, шампіньон

Шампіньон
      Опис: Капелюшок діаметром 3-12 см, товсто-м’ясистий, спочатку із глибоко загнутим усередину краєм, потім опукло-розпростертий з опуклим центром, білий або білувато-рожевий, іноді світло-жовтувато або буро-коричнюватий, глинясто-жовтий, шовковисто-волокнистий, сухий, іноді в центрі з маленькими лусочками або з розтрісканими лусочками, зрідка із залишками покривала. Пластинки вільні, тонкі, часті, з рівним краєм, спочатку білуваті, потім рожеві, сірувато-рожеві, сірувато-фіолетові й, нарешті, темно-коричневі або майже чорні з фіолетовим відтінком, легко відокремлюються від м'якоті капелюшка. Ніжка коротше діаметра капелюшка, циліндрична або звужена до основи, іноді розширена, біла, гладка, волокниста, з тонким зникаючим кільцем. М'якоть біла, на зрізі кольору не міняє або злегка червоніє.
Види грибів | Переглядів: 1586 | Додав: admin | Дата: 12.09.2011 | Коментарі (0)

Сироїжка їстівна, харчова

Сироїжка
      Опис: Капелюшок діаметром 4-10 см, щільно – м’ясистаий, напівсферичний, пласко-опуклий або розпростертий, з хвилясто-вигнутим, нерідко піднятим краєм, зморшкувато-горбкуватий, з відстаючою шкірочкою; у забарвленні переважають різні відтінки червоного, що переходить у коричневий, рожевий, ліловий, навіть у зеленувато-коричневий. Пластинки білі, ледве жовтуваті, виступають з-під капелюшка. Ніжка 3-4 х 2-3 см, до основи часто звужена, гладка або злегка повздошно-зморшкувата, суцільна, біла, біля землі іноді з іржавими плямами. М'якоть добре розвинена, біла, із солодким смаком і без особливого запаху.
Види грибів | Переглядів: 2437 | Додав: admin | Дата: 12.09.2011 | Коментарі (0)

Зеленка, зеленушка, рядовка зелена

Опис: Капелюшок діаметром 3-15 см, плотно - м’ясистий, спочатку опуклий, потім плаский, часто із хвилястим піднятим краєм, оливковато-зеленуватий або жовтувато-зелений, у центрі буруватий, з мілкими лусочками, рідше голий, клейкий, звичайно із частками ґрунту, що пристали до нього. Шкірочка легко знімається. Пластинки виїмчасті, широкі, часті, сірі або лимонно-жовті. Ніжка 4-7 х 1-3,5 см, щільна, волокниста, одного кольору з капелюшком або трохи світліше, звичайно стовщена донизу. М'якоть спочатку біла, потім жовтувата, приємна на смак, з борошнистим запахом.
Види грибів | Переглядів: 1885 | Додав: admin | Дата: 12.09.2011 | Коментарі (0)

Польський гриб

Польський
      Опис: Капелюшок діаметром 4-15 см, напівсферичний, подушко видно - опуклий, потім плоский, спочатку з підігнутим, пізніше з опущеним волокнистим краєм, сухий, у вологу погоду злегка клейкий, у молодих екземплярів з матовою замшевою поверхнею, у старих і при висиханні блискучий, від каштаново-коричневого до червоно-коричневого. Шкірочка не знімається. Гіменофор у більшості прирослий; пори кутасті, дрібні, від блідо-жовтих до жовто-зеленуватих, у старих грибів з маслиновим відтінком; при натисканні вони здобувають синювато-зеленуватий, а потім бурувато-коричнюватий колір. Ніжка 4-12 х 1-3 см, циліндрична, іноді звужена або злегка роздута до основи, волокниста або гладка, іноді волокниста з тонкими лусочками, світло-коричнева, вгорі й у основи більш світла, при натисканні синіє, потім буріє. М'якоть білувата, пізніше блідо-жовтувата, на розрізі синіюча, що потім буріє; із приємним запахом і смаком.
Види грибів | Переглядів: 2432 | Додав: admin | Дата: 12.09.2011 | Коментарі (0)

Краснюк, красноголовець, осиновик, красноголовик

Краснюк
      Опис: Капелюшок діаметром 4-20 см, товсто-м’ясистий, напівкулястий, згодом опукло-розпростертий, з підігнутим, а пізніше опущеним тонким краєм, трохи бархатистий або голий, сухий, рідше злегка вологий. Колір міняється від світлого до темно- або оранжево-червоного, з віком вицвітають. Гіменофор вільний; пори округлі, дрібні, грязно-білі або сірувато-буруваті. Ніжка 6-20 х 1,8-4,5 см, циліндрична або до основи рівномірно розширюється, суцільна, біла, з білуватими, а потім з темно-бурими лусочками. М'якоть щільна, біла, при розрізуванні стає в лілувато-рожевого кольору, але згодом стає сірувато-бурою або чорної.
      Росте
Росте в осичняках і березняках, соснових й ялинових лісах, на узліссях, галявинах, серед вересу.
      Плодоношення
Плодові тіла утворить у травні - жовтні.
Види грибів | Переглядів: 3727 | Додав: admin | Дата: 12.09.2011 | Коментарі (0)

Бабка, підберезник, березовик, обабок

Бабка
      Опис: Капелюшок діаметром 3-20 см, спочатку напівсферичний, потім опукло-розпростертий, з тупим краєм, гладкий, голий, сухий. Його колір мінливий: білувато-сірий, сірувато-коричневий, іноді темно-коричневий, жовтувато-бурий або темно-бурий. Гіменофор виїмчастий або майже вільний, легко відокремлюється від м'якоті; пори дрібні, округлі, білуваті, згодом сіруваті, маслиново-сірі. Ніжка 3-17 х 1-3 см, циліндрична або розширюється до основи, щільна, білувата, темно-волокниста, густо покрита темними лусочками. М'якоть біла, іноді сірувато - біла, при розрізуванні майже не змінюється, іноді злегка рожевіє й темніє, особливого запаху й смаку не має.
Види грибів | Переглядів: 3915 | Додав: admin | Дата: 12.09.2011 | Коментарі (1)

Опеньок дійсний, осінній

Опенька
      Опис: Капелюшок діаметром 2-12 см, тонком’ясистий, спочатку напівсферичний, потім пласко-розпростертий, іноді в центрі з горбком, а в зрілих грибів з рівним краєм, бурувато-жовтий, жовтувато-коричнювато-сіруватий, оливковий або рудувато-коричневий, лускатий. Шкірочка знімається. Пластинки прирослі або злегка спадають, часті, тонкі, жовтувато-білі, з віком покриваються буруватими плямами. Ніжка 5-12 х 0,4-1,2 см, циліндрична або злегка стовщена до підстави, щільна, волокниста, угорі світла, до основи коричнювато-бурувата, з білуватим кільцем, яке з віком зникає. М'якоть м'яка, пухка, білувата, із приємним запахом. Паразитний гриб. Вражає багато деревних порід, особливо ялину, дуб, сосну.
Види грибів | Переглядів: 2080 | Додав: admin | Дата: 12.09.2011 | Коментарі (0)

Маслюк звичайний, пізній

Маслюк
      Опис: Капелюшок діаметром 3-12 см, напівсферичний, потім опуклий або плаский, голий, клейкий, каштановий або жовтувато-коричневий; шкірочка легко знімається. Гіменофор прирослий; пори кутасто-округлі, дрібні, білуваті, з віком жовтіють. Ніжка 3-12 х 1-2,5 см, циліндрична, суцільна, гладка, вище кільця біла, нижче волокниста, жовтувата або коричнева. Кільце клапте-плінчате, біле, згодом коричнювате, іноді з лілуватим відтінком, що зникає в старих грибів. М'якоть водяниста, біла, з віком жовтіє, під шкірочкою більше темна, при розрізуванні кольору не міняє, із фруктовим запахом.
Види грибів | Переглядів: 5363 | Додав: admin | Дата: 12.09.2011 | Коментарі (0)

Маслюк зернистий, літній

Маслюк
      Опис: Капелюшок діаметром 3-10 см, у молодих грибів напівсферичний, опуклий, у зрілих - більше плаский, гладкий, слизовий, при висиханні блискучий, жовтувато-коричневий, рудувато-коричневий, каштановий, буро-жовтий, буро-охряний, зі шкірочкою, що знімається. Гіменофор з коротких трубочок, прирісший, що іноді злегка опускається; пори опукло-кутасті, дрібні, жовтуваті, у вологу погоду виділяють краплі рідини. Ніжка 4-8 х 1-2 см, суцільна, зерниста, без кільця, жовтувато-білувата, з віком темніє. М'якоть щільна, білувато-жовта, при розрізуванні кольору не міняє, із приємним запахом і смаком.
Види грибів | Переглядів: 1376 | Додав: admin | Дата: 12.09.2011 | Коментарі (0)

1-10 11-13