Головна » Статті » Отруйні Гриби |
У категорії матеріалів: 8 Показано матеріалів: 1-8 |
Сортувати за: Даті · Назві · Рейтингу · Коментарям · Переглядам
Щороку в українських лікарнях іде боротьба за життя людей, які вживають небезпечні дикорослі гриби.
За повідомленням МОЗ України, аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь зумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки, особливо, якщо це дуже молоді плодові тіла без характерних морфологічних ознак. Також отруєння можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж автодоріг. Саме їстивні гриби стають причиною масових отруєнь у південних регіонах України (адже бліда поганка на півдні країни не росте). Немало випадків, коли хворі потрапляли до лікарень після споживання голубінок, глив, сироїжок, синяків, парасольок тощо. |
Коли, повертаючись ввечері з роботи, бачиш, як люди продають гриби навіть біля ринку; коли друзі із захватом розповідають про знайомих, які "за кілька годин у лісі набрали отакенну купу грибів!”; коли за тиждень випало кілька дощів, а під вихідні встановилася тепла погода, сумнівів нема – настав час їхати в Карпати по гриби! На Карпатських схилах ростуть близько 300 видів грибів. Форма і забарвлення їх дуже різноманітні. Гриби в Карпатах схожі на крила і на квіти, на тарілки і яйця, парасольки, схожі на кулі і пелюстки, капелюхи й шапочки, ростуть вони в Карпатах на узліссях і галявинах, гірських схилах і гірських долинах і навіть на крутих гірських схилах. Ростуть гриби досить швидко. Буквально за кілька годин можуть витягнутися на 3-8 см. Більшості з них потрібно від 2 до 8 днів, щоб їх стало видно. Боровик – найбільший серед їстівних грибів, що ростуть у Карпатах.
Він може важити навіть більше 4 кг. Кожен мешканець Карпат може
розповісти цікаву історію, як і коли |
Обережно - ГРИБИ!Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.
Основні причини отруєнь:
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. |
Їстівні та отруйні гриби Карпат
|
Увага, гриби!Традиційний в Україні грибний сезон розпочався. Щороку серпень і вересень - найгарячіша пора у грибників.
Традиційно,
у цей час у медичних закладах реєструють найбільше випадків отруєнь
грибами. Нерідко отруюються грибами, які більшість досвідчених
грибників спокійно кладуть до кошиків.
Аналіз випадків отруєнь
грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлені, вживанням
пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які
помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.
Проте
отруєння можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної
термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж
швидкісних трас. Адже бліда поганка у багатьох регіонах просто не
росте, наприклад, на півдні. Проте основні масові отруєння припадають
саме на ці місцевості.
Помилитися ж досвідчені люди можуть, якщо
збирають дуже молоді плодові тіла, коли ще не проявилися морфологічні
ознаки. Наприклад, збирають сироїжки, а серед них може заховатися бліда
поганка, яка ще не розкрилася і зовні їх нагадує. Тоді її можна
помилково зірвати. Немало випадків, коли хв
|
Отруйні грибиСеред їстівних часто трапляються й отруйні. Кожному відомо, якого лиха можуть накоїти останні. При їх уживанні в організмі людини можуть виникнути ускладнення, проти яких сучасна медицина безсила. Тому кожен повинен пам’ятати, що збирати гриби можна тільки у тому випадку, коли добре знаєш їх характерні особливості — зовнішній вигляд, колір, запах. Якщо виникає навіть незначний сумнів, краще залишити підозрілий гриб, щоб запобігти нещасному випадку. А тому слід запам’ятати характерні особливості отруйних та неїстівних грибів: Бліда поганкаНайотруйніші гриби. Всі поганки мають тонку ніжку з «комірцем» і бульбоподібним потовщенням біля основи, замкнутим наче в мішок. Несправжні опенькиВсі вони мають жовто-сіру, в центрі — іржавого кольору, без лусочок, жовтувато-зеленуваті пластинки. |
Як розрізнити отруйні грибиСкільки в наших лісах зустрічається видів грибів? Скільки з них їстівних і скільки отруйних? Як відрізняти ті та інші? Спробуємо відповісти на ці питання. Видів грибів безліч, причому постійно зустрічаються все нові різновиди. Тільки на території нашої батьківщини росте понад 3000 видів грибів, більшість з них їстівні. Так, в лісах середньої смуги Росії в їжу годяться більше 200 видів грибів. А скільки отруйних? Виключно отруйних грибів - на пальцях перелічити. Перш за все це бліда поганка, мухомор смердючий, Іноцибе патуйяра і Клітоцибе восковим. Перераховані гриби дуже небезпечні, оскільки зберігають свої отруйні властивості не тільки після вимочування, але і після сушіння, відварювання і засолення. Кожен грибник їх повинен добре знати. Бліда поганка - найвідоміший і найбільш небезпечний |