Головна » Статті » Про гриби |
Тихе полювання за небезпекою
Початок грибного сезону - не лише повні відра смакоти, а й певна небезпека. Гриби - і дарунок лісу, і, водночас, небезпечний продукт харчування, який може спровокувати отруєння, а іноді й смерть. Отруєння викликають токсини, алкалоїди та сполуки важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей роблять висновки лише на основі свого гіркого досвіду. Звичайно, важко на кожній стежині, що веде до лісу, почепити оголошення: „Обережно - ГРИБИ!". Людей треба застерегти і навчити „бути обережними". Варто ще й звернути увагу на те, що від початку року в області „заручниками" грибів стали четверо осіб. Хоча, як стверджують у прес-службі ГУ МНС у Львівській області, це офіційні, а ще ж буває таке, коли потерпілі лікуються самостійно.
![]() Гриби - дивовижні творіння природи, які належать до самостійного класу живих організмів. За властивостями вони знаходяться між тваринами, рослинами та мікроорганізмами. Виявляється, їстівні тканини гриба огорнуті щільною речовиною - хітином, що покриває тіла членистоногих і ракоподібних. Упродовж багатьох років наші предки з задоволенням уживали цей корисний продукт, визначаючи методом проб і помилок його якість. Гриби бувають їстівними, умовно їстівними (перед вживанням у їжу потребують спеціальної обробки) та отруйними (дуже небезпечними для життя). Білки, вітаміни, мікроелементи, що містяться у перших, при низькому вмісті жирів і вуглеводів утворюють майже ідеальне поєднання. І на додачу чудово смакують. У давнину грибам приписували й містичні властивості. Народи батакі з острова Суматра взагалі вважали, що перші люди виросли з грибів. На Далекому Сході досі жива легенда про те, що душі новонароджених дітей приходять на Землю у вигляді грибів-дощовиків. ![]() Та повернемося до реальності. Розпочнемо, мабуть, із літа. Вже не дивина, що воно в нас зовсім непередбачуване - то спекотне, то дощове. Власне, після теплого літнього дощику приємно піти до лісу і назбирати грибів. На жаль, це заняття, особливо віднедавна, часто є небезпечним для життя. Попри те, що про отруєння грибами пишуть і говорять часто й багато, щороку в нашій країні 2 - 3 тисячі осіб потрапляють у лікарні. До 10% отруєних лікарям врятувати не вдається. Третина з них - діти у віці від двох до п'ятнадцяти років. За даними статистики, найбільш небезпечні нині ліси в Дніпропетровській, Луганській, Кіровоградській, Донецькій областях. Тому не зайвим буде черговий раз нагадати про користь і шкоду тихого полювання. Отруйні ж гриби часто використовували для вирішення спірних історичних питань. Імператор Клавдій, французький король Карл VI, папа римський Климент VII стали їхніми жертвами. В Індії, Китаї, Мексиці досі використовують наркотичні властивості грибних отрут для впливу на психіку під час релігійних обрядів і служб. Вивчення впливу отруйної речовини з мухомора - мускарину - призвело до того, що частину регулюючих рецепторів нашого організму названо мускариноподібними, а дію деяких ліків на людину оцінюють за їхнім впливом на ці рецептори. І ще одна цікава властивість грибів - з їх допомогою можна корчувати пні. Впродовж кількох років гливи можуть „з'їсти" мертву деревину. Чим же можуть загрожувати навіть хороші на вигляд гриби, і чому потрібно бути дуже обережним, збираючи або купуючи їх? Насамперед необхідно добре знати, як виглядають різні види грибів, оскільки отруйні й неотруйні особини зовні можуть бути дуже схожими. З власного досвіду знаю, що найчастіше страждають від цих, на перший погляд, зовсім беззахисних рослин (тварин, мікроорганізмів, тю, навіть не знаю чого!) затяті грибарі. В дитинстві я стала свідком сімейного отруєння грибами наших сусідів, які полюбляли походити з кошиками по лісу. Лише один раз помилилися й опинилися в реанімації. На щастя, всі залишилися живі, але грибів відтоді не їли. Гриби, як губка, вбирають у себе з навколишнього середовища шкідливі речовини, яких на землі нині значно більше, ніж раніше. Зрозуміло, чому промислові області лідирують за кількістю постраждалих. Гарний і смачний боровик, знайдений неподалік дороги, великого заводу або на так званій контрольованій за рівнем радіації території, яких багато після трагічного 1986 р., може стати причиною якщо не смерті, то серйозного отруєння. Отже, збирати гриби треба лише на чистій території, купувати - лише якщо ви впевнені в їх екологічному походженні. Старі гриби краще не брати через можливу токсичність. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини. Отож, під час посухи краще не їсти грибів взагалі. ![]() Попри те, що в грибах багато корисних речовин, їх не можна вважати дієтичними стравами, оскільки перетравлення хітину потребує напруження залоз шлунково-кишкового тракту. З цієї ж причини не варто вживати їх дітям у віці до семи років ні в якому вигляді. Відомі прикмети, що буцімто дозволяють визначити небезпечність грибів, здебільшого помилкові. Вважають, що срібна ложка втрачає блиск у воді, в якій варилися отруйні гриби. На жаль, це не так. Срібло взаємодіє з амінокислотами, наявними й у їстівних, і в отруйних грибах. Думка про те, що нібито головка цибулі або часнику темніє у відварі отруйних грибів, теж помилкова. Я сама раніше часто керувалася цим правилом, але потім дізналася, що колір змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься й у хороших, й у поганих особинах. І найголовніша помилка - у разі отруєння грибами потрібно випити горілки з сіллю. Цього робити категорично не рекомендують, оскільки алкоголь посилює всмоктування токсинів у кров і може звести нанівець наступні зусилля лікарів. З цієї ж причини сумнівні гриби краще не вживати під час застілля. Якщо ви новачок або Як врятувати себе і допомогти іншим Основні причини отруєнь: - вживання отруйних грибів; - неправильне приготування умовно їстівних грибів; - вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; - вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників). Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Не збирайте гриби: - якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не виглядали; - поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно- небезпечних зонах; - невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення („бульба"), оточене оболонкою; - якщо вони з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві або ослизлі; - якщо вони пластинчаті, отруйні гриби маскуються під них; - „шампіньйони" та "печериці", в яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору. Краще купувати гриби у спеціально призначених для цього місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), але не на стихійних ринках. Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках (вони не завжди відповідають дійсності). Не варто куштувати сирі гриби. Вдома обов'язково їх перевірте. Якщо є сумніви щодо якогось гриба, краще викиньте його. Перевірте гриби, які збирали діти. Добре помийте їх, відріжте все непотрібне. Кулінарну обробку проводьте в день збору, інакше на грибах утвориться трупна отрута. Перш ніж готувати страву з грибів, прокип'ятіть їх упродовж 7 - 10 хвилин, відвар злийте. Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовуватимете для соління (грузді, вовнянки та інші, які містять молочний сік) у такий спосіб позбувшись гірких речовин, які вражають слизову оболонку шлунку. Не рекомендують пригощати грибами дітей, літніх людей і вагітних. Існують і правила консервування грибів, яких треба суворо дотримуватися, адже неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково треба прокип'ятити впродовж 10 - 5 хвилин. Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з'являються через 1 - 4 години після вживання грибів, залежно від виду вжитих грибів їх кількості, віку та стану здоров'я потерпілого. Біль і напади нудоти повторюються декілька разів через 6 - 48 годин, а смерть настає через 5 -10 днів після отруєння. Якщо наявні такі симптоми, не варто зволікати, одразу зателефонуйте за номером 03 і обов'язково промийте шлунок. Для цього потрібно по-перше, випити 5 - 6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; по-друге, натиснути пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; по-третє, коли промивні води стануть чистими, прийняти активоване вугілля (4 - 5 пігулок). Потім потерпілому слід випити міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновивши у такий спосіб водно-сольовий баланс; покласти на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. | |
Переглядів: 1868 | |
Всього коментарів: 0 | |